Bowen terapija

Image

Što je Bowen terapija?

Bowen terapija ili Bowen tehnika je nježna neinvazivna manualna tehnika, kojom, izvodeći ciljane, uzastopne pokrete po koži, djelujemo na centralni nervni sistem i potičemo tijelo, da aktivira svoju prirodnu sposobnost samo iscjeljenja. Tehnika djeluje na vaše fizičko, mentalno i energetsko tijelo, koje se resetira i kreće putem optimalne funkcije. Utemeljitelj Bowen tehnike je Australac Thomas Ambrose Bowen (1916 – 1982). Unatoč tome što nije imao visoku naobrazbu zdravstvenog usmjerenja i što je slabo čuo, prijateljstvo sa kiropraktičarom i osteopatom Ernijem Saundersom, njegov talent i upornost doveli su njegovu metodu do priznavanja od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod imenom Bowen tehnika. Thomas A. Bowen nije napisao nikakav pisani trag o svojoj tehnici. Odabrao je šestoricu učenika, za koje je smatrao, da imaju „dobre ruke“ i svaki od njih je jedan dan u tjednu promatrao Bowenov rad. Bowen je konstantno razvijao svoju tehniku i kako su oni u različito doba učili od njega i imali različita pred znanja, danas svjedočimo različitim interpretacijama Bowen tehnike.

Niz uzastopnih Bowen poteza, čine intervencije zvane Bowen procedure. Razlikujemo osnovne i ciljane procedure. Osnovne Bowen procedure provode se pri svakoj Bowen terapiji. Iskusni Bowen terapeut kombinirati će ciljane procedure uzimajući u obzir pacijentovo emocionalno, energetsko, mentalno i fizičko stanje.

Bowen terapija ne tretira bolest, već osobu.

Bowen terapija ne smije se kombinirati sa terapijama koje u tijelo unose impulse (klasična fizikalna elektro terapija i energetski tretmani), jer će zbuniti centralni nervni sustav zbog prevelikog broja stimulacija unesenih izvana.

Bowen terapija smije se kombinirati s tjelovježbom i kineziološkim trakama.

Bowen terapija svojim drenažnim procedurama stimulira limfnu drenažu i za to tijelo koristi svoje vodene rezerve, koje je potrebno nadomjestiti povećanim unosom vode u tijelo. Između Bowen terapija, i inače, preporuča se dnevno piti 1,5 do 2 litra vode.

Kako bi se poboljšala detoksifikacija tijela i limfna drenaža, preporuča se hodanje i umjerena tjelovježba između pojedinih Bowen tretmana.

Reakcije na Bowen tretman mogu se javiti za vrijeme, između Bowen tretmana, neposredno nakon tretmana, a najčešće unutar 72 sata od tretmana. Reakcija ovisi o trenutačnom stanju organizma i blokadama u pojedinim tjelesnim sustavima.

Bowen terapija provodi se u razmaku od 7 dana, 5 do 7 tjedana, ovisno o odgovoru na terapiju. Nakon završenog ciklusa Bowen terapije, preporuča se tzv. punjenje u mjesečnom razmaku. Kod težih kroničnih stanja, liječenje može biti i dulje (moždani udar, artritis, autoimune bolesti, multipla skleroza, parkinson, autizem, hiperaktivnost, ADHD, cerebralna paraliza, neplodnost).

Kombinacijom tradicionalne kineske medicine, osteopatije i kvantne fizike, Bowen tehnika vraća vaše tijelo na temeljne postavke i pretvara vas u zdraviju, sretniju i energičniju osobu!

Koje su indikacije za Bowen terapiju?

 • Stres, anksioznost, tjeskoba, depresija, kronični umor i migrene
 • Hormonska neravnoteža
 • Posturalna neravnoteža
 • PMS, simptomi menopauze, neplodnost, ginekološki problemi
 • Urogenitalni problemi
 • Gastrointestinalni problemi (gastritis, loša probava, proljevi)
 • Akutne i kronične bolesti lokomotornog sustava (cervikalni i lumbalni bolni sindromi, teniski lakat, sindrom karpalnog kanala, smrznuto rame, išijas, upala mišića i tetiva, istegnuća ligamenata, upala zglobova)
 • Oporavak od ozljeda, operacija i iscrpljujućih viroza
 • Usporeni limfni protok (limfedemi razne etiologije, celulitis)
 • Astma i alergije
 • Sve posljedice neravnoteže autonomnog nervnog sustava

Koje su kontraindikacije Bowen terapije?

 • Duboka venska tromboza
 • Akutna upalna stanja nepoznatog uzroka
 • Silikonski implantati na mjestima izvođenja procedura
 • Ostala stanja u kojima ne provodimo fizikalne ni manualne procedure

beathera

 

Osnivačica i direktorica:

Blaženka Prugovečki
Bachelor physiotherapist, instruktor yoge i pilatesa, Bowen terapeut

Načini plaćanja

*KARTICE ZAGREBAČKE BANKE

Jednokratno ili plaćanje na rate
(minimalan iznos pojedinačne rate 65 € (500 kn); Max. 6 rata)

*GOTOVINA

Informacije

T +385 99 879 3840
E  info@beatheracentar.com

Donjozelinska ul. 56,
10382, Donja Zelina

Pon - Pet  08:00 - 21:30
Sub/Ned zatvoreno

Copyright © Bea-Thera Centar | website by getim.hr